• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Pak uit met het witte goud

Bij De Kweker vind je alleen de meest verse Hollandse asperges, uit Noord- en Midden-Limburg en Noord-Brabant. Binnen 24 uur van de teler naar je bord, door onze nauwe samenwerking is het mogelijk. Kraakvers geleverd dus. Dat voel, zie en proef je!

Onderscheid je in het voorjaar door asperges op de kaart te zetten. Verras met inspirerende gerechten zoals frittata van asperges of een dessert met bijvoorbeeld asperge toppers. Asperges zijn echte seizoensgroenten. De tijdelijke verkrijgbaarheid van de witte asperges draagt bij aan de magie van het aspergeseizoen. 

Genieten van asperges

Asperges staan symbool voor dé smaak van de lente. Geniet in het voorjaar van  diverse aspergegerechten voor ieder moment van de dag. Want ook tijdens de lunch en bij de borrel kun je genieten van dit witte goud. En ga je liever voor gemak? Kies dan voor tijdsbesparende oplossingen met sous-vide, Hollandaisesaus en geschilde asperges. 

Jammen met asperges

Haal het meeste uit het aspergeseizoen door je creatviteit de vrije loop te laten en te brainstormen over de allerbeste aspergecombinaties. Laat je inspireren door de recepturen van Edwin van Gent (culinair adviseur Unilever Food Solutions), Albert Tielemans (culinair adviseur Sligro) en Egon Verstraeten (culinair adviseur Smeding) of bekijk een van onze andere inspirerende aspergerecepten. 

Edwin van Gent

Culinair adviseur bij Unilever Food Solutions

×

Egon Verstraeten

Culinair adviseur bij Smeding

×

Albert Tielemans

Culinair adviseur bij Sligro Food Group

×

Mijnboer teler, van zaadje tot oogst

Teler Teboza is een van de mijnboer telers van verspartner Smeding groenten en fruit. De familie Teeuwen teelt al drie generaties lang de lekkerste asperges. Will Teeuwen heeft het hele proces in eigen hand: van zaadje tot de oogst van het prachtige witte goud. De perfecte Limburgse en Noord-Brabantse zandgronden dragen mede bij aan de kwaliteit van de asperges. Asperges zijn maar een paar maanden per jaar verkrijgbaar, en dat maakt de asperges zo speciaal. Een échte seizoenstopper met een kenmerkende aromatische smaak. Om goede kwaliteit asperges te leveren moet de buitentemperatuur minstens 11 graden zijn, wil de asperge optimaal groeien. Als een asperge 22 centimeter lang is en een mooi gesloten kop heeft, wordt de asperge met de hand gestoken.

Het officiële seizoen loopt van half april tot 24 juni, maar tegenwoordig ook per februari lekker uit de kas

×

Asperge flavourmap

Het aspergeseizoen biedt volop mogelijkheden. Benieuwd welke smaken en producten goed samengaan met asperges? En wil je weten met welke bereidingen het witte goud het best tot zijn recht komt? Met onze uitgebreide flavourmap bieden we inspiratie. Download de flavourmap voor een totaaloverzicht van de mogelijkheden.

Koken met asperges

De juiste kookwijze is het allerbelangrijkst. Zet de asperges op met niet meer dan 10-13 gram zout en eventueel een klein klontje roomboter. Breng ze aan de kook en na 5 minuten haal je ze af. Laat ze nog even in het kookvocht afkoelen, zodat de asperges de eigen smaak weer opnemen. Ze zijn perfect gaar als je de hals van de asperge tussen duim en wijsvinger in kunt knijpen. Zo bereid je de perfect gekookte asperges.

Hollandaisesaus

Denk je aan asperges, dan denk je al snel aan de klassieke Hollandaisesaus. Met deze romige saus kun je alle kanten op. Je kunt hem zelf bereiden, gebruikmaken van een basis en daar je eigen twist aangeven óf gaan voor een kwaliteits kant-en-klare oplossing. Maak van een klassieke saus een echte verrassing voor je gast door deze saus te combineren met kerriepuree of paprikapuree.  

Naast klassieke Hollandaisesaus hebben wij ook andere sauzen die héél goed bij asperges passen. 

Sous-vide

Wanneer je asperges sous-vide gaart, behouden ze hun smaak en krijgen ze een betere structuur. Daardoor is deze gaartechniek ook de perfecte voorbereiding voor grillen of barbecueën. Je kunt asperges zelf sous-vide garen: je schilt je asperges, doet ze in een vacuümzak en brengt ze op smaak met zout, suiker en olijfolie. En dan gaar je ze op een constante temperatuur.

Wil je tijd winnen, maar niet inleveren in kwaliteit? Ga dan voor de sous-vide voorgegaarde asperges van De Kweker en Smeding. Zo ben je zeker van gelijke portionering, altijd de beste kwaliteit en voor iedereen bruikbaar. 

Wijn en asperges

Asperges zelf zijn vrij neutraal qua smaak met een aards karakter, wat vraagt om een wat subtielere wijn. Maar de ideale aspergewijn bestaat niet. Bij het selecteren van de juiste wijn houd je rekening met hoe je aspergegerecht is opgebouwd. Maar combineer je ze met andere smaakmakers of bijvoorbeeld een mooi stuk vis, dan mag de wijn wat meer zuur en spanning bevatten. Durf ook eens wat anders te schenken dan de traditionele Pinot Blanc uit de Elzas. Zo biedt Duitsland enkele prachtige wijnen voor bij asperges. Ga voor een Riesling, met net wat meer karakter, spanning en zuurgehalte. Of kies een Grauburgunder of Sauvignon Blanc in combinatie met een salade. Bereid je gerecht, probeer verschillende wijnen daarbij en maak je selectie. Onze verkopers in de vestiging helpen je graag verder.

×

Bier en asperges

Met de perfecte bier-aspergecombinatie maak je de beleving compleet. Over het algemeen combineren wat lichtere, fruitige bieren het beste bij het bittertje in asperges. Maar de beste keuze is afhankelijk van welk gerecht je serveert. Bij asperges met een botersaus, mag je een wat pittiger bier serveren. Zoals Gulpener Korenwolf. Serveer je daarentegen een pittiger gerecht, ga dan voor het wat zachtere karakter van een Jopen Hoppenbier. Voor de echte durfal kun je ook Oude Geuzen schenken. Maar let op: combineer dit zurige karakter niet met een zure smaak. Al valt over smaak natuurlijk niet te twisten.

×

Tips van onze culinair adviseurs

Asperges zijn een prachtig seizoensproduct: gezond, veelzijdig en een echte no waste groente. Maar hoe bereid je de meest verse asperges met de beste smaak? Wij zetten enkele tips op een rij.

×
×

1. Zo controleer je de versheid
Hoe verser de asperge, hoe minder je hoeft te schillen. En hoe minder waste je hebt. Druk met je nagel erin om te voelen hoe vers ze zijn. Je kunt ze ook langs elkaar wrijven: hoe harder het piepende geluid, hoe verser ze zijn. Of knijp in de onderkant van de asperge, dan moet er vocht uitkomen. Tot slot kun je de versheid ook zien: als de kleur van de stengel wit en de kop stevig is, dan is hij vers.

2. Bewaar ze vochtig
Asperges bestaan voor ruim 90 procent uit water. Voorkom uitdroging door ze in een vochtige doek te wikkelen en koel te bewaren. De ideale temperatuur is tussen de 4 en 5 graden.

3. Zo schil je ze gemakkelijk
Je kunt asperges veel gemakkelijker schillen als je ze van tevoren een half uur in koud water zet. Pak een dunschiller of een aspergemes en schil vanaf het kopje in één beweging naar de onderkant. Doe dit overlappend, zodat je steeds een klein gedeelte opnieuw schilt. Op deze manier weet je zeker dat de asperges perfect geschild zijn. Snij er tenslotte een klein stukje van de onderkant af. Nu zijn ze klaar om te bereiden! 

4. Combineer met andere groenten
Cressen passen bijvoorbeeld uitstekend bij asperges. Zo heeft de Affilla Cress de zoete smaak van verse doperwten. Maar asperges verwerken in een groene salade werkt ook erg goed.

5. Gebruik zoveel mogelijk
Om meer marge te pakken op asperges, gebruik je de verschillende delen. Eigenlijk kun je alles wel gebruiken, Dunne of kromme delen kun je wokken met andere groenten of gebruiken in een salade. De achterkant, schillen en het kookvocht zijn een perfecte basis voor soep of saus.

6. Serveer zo snel mogelijk
Asperges koelen snel af. Daarom is het belangrijk dat je ze zo snel mogelijk serveert, het liefst op warme borden.

7. Houd de smaak subtiel
Laat de asperge de asperge. Het is een subtiel product, met niet te sterke karakters. Doe er daarom niet te veel kruiden, specerijen of suiker in. Het idee is dat je asperges blijft proeven. Een klein klontje roomboter en een beetje zout erbij is meer dan voldoende.