Over De Kweker

De Kweker is een professionele levensmiddelengroothandel met een passie voor goed eten en drinken waar klantgerichtheid voorop staat. Met persoonlijke aandacht delen wij onze kennis van én liefde voor producten. We bieden producten en service op basis van uw behoeften en staan voor continuïteit en kwaliteit. Van vers op maat tot voorverpakt vers en van food tot non-food. Over elk productsegment kunt u bij onze vakmensen terecht voor advies en achtergrondinformatie.

Het is onze missie om als onderneming ook maatschappelijk betrokken te zijn. Daarbij schenken we aandacht aan mens en milieu en streven wij naar een emissievrije handel. Goed en verantwoord geproduceerd voedsel heeft prioriteit. Lokale en beginnende producenten, boeren en telers krijgen bij De Kweker dan ook volop de kans om hun producten te presenteren. Zo bieden wij u onderscheidende producten van lokale komaf. Want hoe minder intensief het productieproces en vervoer, hoe minder wij het milieu belasten.

Van toen tot nu

De Kweker: Het ontstaan van een goede naam

In 1949 kent het naoorlogse Amsterdam een levendige handel. Naast de vele bakkers, slagerijen en melkhandelaren telt de stad een kleine drieduizend groenteboeren. De groothandel P. Vroegop & Zonen, ontstaan uit de eenmanszaak van ‘Opa Piet’ is de trotse leverancier van het volledige assortiment groenten en fruit aan veel van deze groentedetaillisten in en om Amsterdam.

Iets nieuws

De ontwikkelingen gaan snel en vanuit Amerika komen de trends van zelfbediening en supermarkten naar ons land. In 1953 opent Dirk van den Broek in Amsterdam de eerste supermarkt van Nederland en velen volgen. Het is een revolutie op het gebied van de levensmiddelendistributie met grote gevolgen voor de traditionele detailhandel. De groenteman, de slager en de melkhandel moeten zich aanpassen om de strijd aan te kunnen met de opkomende supermarkten. Zij gaan daarom naast het eigen specialistische versassortiment ook andere levensmiddelen verkopen.

Oud-oprichter, directeur en eigenaar Bram Vroegop sr. weet door zijn bezoeken aan Amerika uit eerste hand wat er speelt. Groothandel Vroegop is daarom goed op de nieuwe ontwikkelingen voorbereid. Het assortiment groenten en fruit wordt in rap tempo uitgebreid met blikconserven en diepvriesproducten.

Potgroenten

Rond 1956 komt het groenteconservenbedrijf Hak met de eerste potgroenten. Groenten in glas, zodat je kunt zien wat je koopt. Onmiddellijk meldt groothandel Vroegop zich bij Hak, want zij zien er wel handel in. Helaas mag Hak niet leveren, aangezien er al een exclusiviteitsafspraak is gemaakt met Ven Groothandel op de Centrale Markt. Een oplossing is snel gevonden: Hak levert aan Vroegop de glasconserven niet onder de naam van Hak, maar onder een eigen naam, een private label. Na enig nadenken wordt de eigen naam 'De Kweker' gekozen: een naam die past bij vers en bij groentehandel. 

Het eigen merk is een succes. Al na een paar jaar worden er in Amsterdam en de wijde omtrek meer potgroenten van het merk ‘De Kweker’ dan van het merk Hak verkocht. Logisch dus dat Hak rond 1960 de alleenverkoop aan Ven staakt en ook bij Vroegop gaat leveren onder het Hak-label. Het De Kweker-merk wordt een tijdlang niet meer gebruikt.

Professional in food

Tot 1965. In dat jaar worden de plannen voor een eigen zelfbedieningsgroothandel in uitvoer genomen. Na de fusie met H.G. Ruhe en Zonen gaan de ondernemers voor een 'alles onder één dak'-formule: de AGF-groothandel Vroegop Ruhe & Co en een zelfbedieningsgroothandel in levensmiddelen in hetzelfde gebouw. Twee groothandels met samen het totaalassortiment voor de professionele klant. Gezien de voorgeschiedenis is er voor de levensmiddelengroothandel eigenlijk maar één naam mogelijk: 'De Kweker'. 

Drie jaar later, op 18 januari 1968 gaan de deuren van 'De Kweker' open en het blijkt een succesformule. De grootste uitdaging is het bijbenen van de explosieve groei.

Nu, zoveel jaren later, blijkt de ‘De Kweker’ nog steeds een ‘goede naam’. De Kweker staat net als in de beginjaren nog altijd bekend om het totaalassortiment voor de professionele afnemer en voor medewerkers die betrokken zijn bij bedrijf en klant.

Zo is De Kweker nog steeds een familiebedrijf dat de kernwaarden van klantgerichtheid, passie en sociaal ondernemen naleeft.

 

Sociale en duurzame impact

Maatschappelijk verantwoord ondernemen zit bij De Kweker versleuteld in het DNA. Al sinds de oprichting van de zelfbedieningsvestiging in 1968 speelt het een belangrijke rol in de bedrijfsvoering. We streven naar een zo duurzaam mogelijk gebruik van onze bronnen en we zijn één van de koplopers in de omslag naar volledig emissievrije transportmiddelen. 

Ook op sociaal gebied nemen we onze verantwoordelijkheid door ruimte te bieden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo werken we al vanaf 2002 samen met stichting Cordaan. Via deze samenwerking krijgen medewerkers de kans om volop mee te draaien in ons bedrijf. Ze voeren hun taken vol trots uit en vervullen een actieve rol in de maatschappij. Voor deze werkplekken heeft De Kweker in 2017 het Ei van Columbus gewonnen als de beste, meest opvallende, bijzondere en inspirerende leerwerkplek van dit moment.

Biologisch

De Kweker startte in 1995 als één van de eerste groothandels met de verkoop van biologische producten. Inmiddels hebben wij, afhankelijk van het seizoen, circa 1.500 biologische artikelen in het assortiment en dat aantal blijft stijgen. U vindt ons complete biologische assortiment onder het kopje ‘BIO’ op de overzichtspagina van onze website.

In de zelfbedieningsvestiging adviseren onze vakmensen u graag of geven u desgewenst een rondleiding langs het complete assortiment.

Sligro Food Group

Sinds mei 2019 is De Kweker 'proud member' of Sligro Food Group.