• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Statiegeld op kleine petflessen

Vanaf 1 juli 2021 verandert de wetgeving rondom statiegeld op kleine plastic flesjes (petflessen) voor frisdrank en water. Op deze pagina lees je meer over de veranderingen en de rol van Sligro hierin.

Waarom statiegeld op kleine plastic flesjes?

Van de jaarlijks 900 miljoen verkochte petflessen belanden er 100 miljoen als zwerfafval in de natuur of op straat. Dit is slecht voor het milieu. Omdat het met eerdere afspraken niet voldoende is gelukt het aantal kleine petflessen in het milieu terug te dringen, wordt er een nieuwe wet aangenomen. Deze wet bepaalt dat er naast het statiegeld op de grote petfles (meer dan 1 liter) ook statiegeld komt op kleine petflessen (minder dan 1 liter) voor frisdrank en water. Dit moet leiden tot veel minder plastic zwerfafval. Kleine petflessen voor sappen en zuivel zijn van deze wet uitgesloten. Statiegeld Nederland heeft ook een pagina met uitgebreide achtergrond over deze veranderende regelgeving.

Hoeveel statiegeld op kleine petfles?

Vanaf 1 juni 2021 zit er op elke kleine petfles voor frisdrank en water (minder dan 1 liter) €0,15 statiegeld. Het statiegeld dat op petflessen van meer dan één liter zit, blijft of wordt, wanneer dat nog niet het geval is, €0,25.

Innamepunt

Consumenten leveren straks alle kleine petflessen in bij een verplicht of vrijwillig innamepunt. Supermarkten groter dan 200 m2, OV-stations met bemande verkoop, bemande tankstations langs de snelweg en grotere cateringlocaties (minimaal 50.000 flessen verkoop per jaar) zijn vanaf 1 juni 2021 verplicht om naast de grote petflessen ook kleine petflessen in te nemen. 

Andere locaties kunnen vrijwillig innamepunt worden of kiezen voor donatiebakken. Horeca en kleine bedrijven zijn uitgesloten van de verplichting om kleine plastic flesjes in te zamelen. Alle innamepunten, verplicht en vrijwillig, moeten alle aangeboden Nederlandse statiegeldflessen innemen, dus ook petflessen die niet verkocht zijn of worden op die locatie.

Wat verandert er bij De Kweker?

Nieuwe barcodes petfles

Elke petfles krijgt een nieuwe barcode, een nieuw statiegeld-logo en ook een nieuw Sligro artikelnummer. Fabrikanten kunnen vanaf 1 april 2021 de grote petflessen met de nieuwe barcodes op de markt zetten. Vanaf 1 juni 2021 is dit ook voor de kleine petflessen (met statiegeld) mogelijk. Op 1 juli 2021 is een fabrikant verplicht om alleen de nieuwe barcodes uit te leveren. Groothandels zoals Sligro en klanten van de groothandels mogen de oude barcodes verkopen tot ze op zijn.

Statiegeldvergoeding op petfles niet meer via De Kweker

De Kweker vergoedt de ingeleverde emballagezakken nu rechtstreeks en direct aan de klant. Op dit moment worden de emballagezakken alleen gevuld met grote petflessen. Hierdoor kan het aantal petflessen, en dus ook het bedrag, redelijk nauwkeurig worden vastgesteld: 230 flessen in een bigbag en 60 flessen in een smallbag. 

Vanaf 1 juni 2021 worden de zakken zowel met kleine petflessen als grote petflessen gevuld. Hierdoor is het niet meer vast te stellen hoeveel petflessen er in een zak zitten. Een telling is hiervoor noodzakelijk. Deze telling gebeurt vanaf juni door Statiegeld Nederland.

Alle grote en kleine petflessen kun je vanaf 1 juni 2021 nog steeds bij De Kweker aanleveren in schone emballage zakken. Maar omdat de telling door Statiegeld Nederland wordt uitgevoerd, moeten de emballage zakken vanaf dan worden voorzien van een sluitstrip inclusief barcode. Deze barcode ontvang je van Statiegeld Nederland. Zo kan Statiegeld Nederland gemakkelijk herkennen van wie de emballage zak is en weet het precies wat er met het statiegeld moet gebeuren.

De emballage zakken en sluitstrips zijn verkrijgbaar bij De Kweker.

Wanneer je jouw emballage zakken inlevert bij De Kweker zorgen zij dat de zakken worden afgeleverd bij Statiegeld Nederland. Statiegeld Nederland telt de flessen en zal het statiegeld crediteren zoals dit tussen de locatie en Statiegeld Nederland is afgesproken. Hier zit de grossier of groothandel niet meer tussen.

Petflessen retour geven

Alle locaties die grote petflessen en/of kleine petflessen retour gaan geven aan hun grossier of groothandel moeten zich aanmelden bij Statiegeld Nederland. Deze locaties moeten klant worden bij Statiegeld Nederland om het emballagebedrag van de retour gegeven flessen te ontvangen. Aanmelden kan vanaf 1 april 2021.

Heb je aanvullende vragen kun je terecht bij je accountmanager, klantenservice of De Kweker zelfbedieningsvestiging. Op de website van Statiegeld Nederland vind je ook veel informatie en veelgestelde vragen.