• Ruim assortiment en aanbiedingen
 • Volop inspiratie en oplossingen
 • Altijd een vestiging in de buurt

Actueel

Op deze pagina lees je meer over actuele zaken die van invloed kunnen zijn op de levering en beschikbaarheid van producten. 

Laatst aangepast op 29 juli 2022

Schaarste

De hele wereld kampt momenteel met enorme uitdagingen. Er zijn tekorten aan grondstoffen, personeel en materieel. Kortom wereldwijde schaarste. Dit heeft effect op de bedrijfsvoering van ons allemaal. We zien het om ons heen dagelijks in het nieuws, zoals verminderen van openingsdagen, langere wachtrijen, aangepaste menukaarten, hogere prijzen.

Ook wij en onze leveranciers ondervinden de gevolgen van de huidige uitdagingen: het containertransport en wegvervoer is verstoord, er is een krappe arbeidsmarkt en we kampen met schaarste op diverse productgroepen. We zoeken dagelijks de samenwerking op met onze leveranciers en met onze partners om zo min mogelijk van deze problematiek door te geven aan onze klanten.

Hierdoor zijn we genoodzaakt om keuzes te maken waar we wél invloed op hebben waarbij we zorgen dat het effect op jou zo klein mogelijk is. Diensten of producten kunnen hierdoor anders zijn dan je van ons gewend bent. 

Voorbeelden van aanpassingen in onze goederenstroom:

 • Onze voorraden zijn en blijven maximaal opgehoogd
 • Wij verdelen schaarse goederen zo eerlijk mogelijk over onze magazijnen
 • Wij stellen een ‘maximum te bestellen aantal’ in op bepaalde artikelen om zo eerlijk mogelijk tussen klanten te verdelen
 • Als een artikel (bijna) niet meer voorradig is schakelen we door naar alternatieve artikelen
 • We kennen labels toe aan artikelen op de shop: 
  - tijdelijk niet leverbaarmet dit label zijn de artikelen tijdelijk niet beschikbaar en bestelbaar. 
  - beperkt leverbaar: met dit label blijft het artikel wél bestelbaar, maar is de voorraad niet altijd voldoende. 

Aanpassingen in onze dienstverlening:

 • We zetten gekoeld klein transport in waar mogelijk
 • We verruimen onze dagvensters (9.00 - 17.00 uur) waar mogelijk
 • Onze levervensters zijn uitgebreid tot 21.00 uur 's avonds
 • Het kan zijn dat onze wagens worden bestuurd door een niet Nederlandssprekende chauffeur                           

Wereldwijde schaarste

De situatie in Oekraïne heeft serieuze gevolgen voor de verkrijgbaarheid van vele grondstoffen. Daarnaast blijft de goederenstroom vanuit m.n. Azië een groot aandachtspunt. Hierdoor onstaan tekorten in grondstoffen, verpakkingsmaterialen, personeel, productiecapaciteit, containers en lange wachttijden voor nieuwe vrachtwagens. Je leest hieronder per product of productgroep wat deze schaarste inhoudt en welke gevolgen deze eventueel met zich meebrengt. 

Wat betekent dit voor ons assortiment?

De meest in het oog springende artikelen willen we graag aan je toelichten:

De kookroom en slagroom van Debic zijn inmiddels weer beschikbaar. De productie van crème brûlée (50478), panna cotta (50485) en tiramisù (50484) komt weer op gang en we verwachten dat deze artikelen op korte termijn volledig beschikbaar zullen zijn. 

De aanvoer van ijsblokjes zak 1,8 kilo (171216) blijft wisselvallig. Hier blijft een beperking van maximaal 2 dozen per order op. Gemalen ijs is momenteel niet verkrijgbaar. 

Voor verschillende artikelgroepen zijn er meerdere oorzaken en gevolgen die van invloed zijn. Die hebben we hieronder voor je op een rijtje gezet:

Wereldwijd is er een groot tekort aan olie. Voor onze toelevering zijn wij grotendeels afhankelijk van Oekraïne, aangezien zij de grootste producent zijn van zonnebloemolie. De ontwikkeling van de oorlog in Oekraïne blijft van grote invloed op oliemarkt. Deze verstoring in de beschikbaarheid heeft direct gevolgen op andere oliesoorten zoals soja-, sla-, raap- en palmolie. Dit heeft vervolgens effect op olie gerelateerde producten zoals mayonaise, voorgebakken snacks en friet, conserven op oliebasis, etc.

Een maximum te bestellen aantal per order is van toepassing op diverse producten.

We verwachten aanhoudende toeleveringsproblemen van diverse conserven. Fabrikanten hebben namelijk in toenemende mate te maken met leverproblemen van verpakkingsmateriaal (glas en blik) en tekorten aan grondstoffen. Voorbeelden van producten waar tekorten in ontstaan en prijzen  oplopen zijn tomaten conserven (gepelde en gehakte tomaten) mais en peulvruchten (zoals kikkererwten en kidneybonen) en tonijnconserven. Vanaf begin september verwachten we aanvoer van nieuwe oogsten.

Een maximum te bestellen aantal per order is van toepassing op Grand Gérard gehakte tomaten 2,5 KG blik (108611) en Grand Gérard gepelde tomaten 2,5 KG blik (108605).

Door de situatie in Oekraïne is de aanvoer van mosterdzaad vanuit dit land nagenoeg stil komen te liggen. Naast Oekraïne is Canada een grote mosterdzaad producent. Echter is de oogst van het afgelopen jaar enorm tegengevallen. Dit betekent dat er tekorten ontstaan in mosterd en mosterd gerelateerde producten.
 

Door de coronacrisis heeft productie voor een groot deel stilgelegen waardoor er onvoldoende voorraad is van karton, papier, hout en kunststof. Daarnaast heeft Corona ook voor een stijgende vraag naar verpakkingsmaterialen en disposables gezorgd, door een toename in bijvoorbeeld thuisbezorgingen. Daarnaast zorgt de SUP wetgeving voor verschuiving in vraag naar minder milieubelastende producten

De productiecapaciteit hiervan vindt voornamelijk plaats in Aziatische landen waar fabrieken de snel toegenomen en veranderende vraag niet aan kunnen. Daarnaast heeft Azië te maken met het Zero Covid beleid en transportissues. Ook kunnen productielijnen bij onze leveranciers niet draaien door tekorten in verpakkingsonderdelen waardoor geplaatste bestellingen later bij ons binnenkomen dan verwacht en wij vervolgens onvoldoende aan jou kunnen uitleveren.
 

Door tegenvallende oogsten van aardappelen, zijn aardappel gerelateerde producten lastig te verkrijgen. We zien dit met name in de diepvries frites. Daarnaast ervaren leveranciers vertraging vanuit Noord-Amerika van de zoete aardappel. Ook dit zien we terug in tekorten in diepvriesproducten. 

Het aanbod van vee slinkt door onder andere hoge voerprijzen terwijl de vraag naar vlees en vlees gerelateerde producten wereldwijd, met name vanuit Azië, stijgt. Door deze verstoring in de markt, persoonstekorten in vleesverwerkende bedrijven en hoge transportkosten ervaren we tekorten in de hele vleesmarkt.

Bepaalde producten worden niet uitgesneden en zo komt er een verplaatsing van tekorten op andere delen zoals op biefstukdelen. De hoge vraag naar verse producten zorgt ervoor dat er minder overblijft voor diepvries productie. Diepvriesvoorraden worden daardoor niet of te weinig aangevuld. Daarnaast kampen onzen leveranciers van verpakte vleeswaren ook hier met lange levertijden van verpakkingsmaterialen en personeelsproblemen waardoor productie niet altijd kan plaatsvinden. 

Door de vogelgriep ontstaan er problemen in de beschikbaarheid van kip gerelateerde producten en eieren. De vogelgriep beperkt zich niet alleen tot Nederland. Ook grote producerende landen als Hongarije, Bulgarije en Frankrijk hebben hier mee te maken. De verwachting is dat de productie vanuit Frankrijk per september weer aantrekt.

De aanvoer van eenden- en ganzenlevers vanuit Frankrijk ligt zo goed als stil. De verwachting is dat we hier het gehele jaar hinder van ondervinden.
 

Specifiek Aziatisch assortiment ondervindt hinder van de schaarste in containers waardoor goederen later of helemaal niet verscheept worden. Daarnaast wordt productie volledig stilgelegd als gevolg van het Zero Covid beleid in een aantal Aziatische landen.Voorraad reserves zijn leeg en aanvullen hiervan lukt niet door de huidige vraag.

Het inzetten van alternatieven op dit assortiment is beperkt aangezien we afhankelijk zijn van de productie in Azië. 

Pruimen: Frankrijk heeft te maken gehad met een zeer strenge nachtvorst. Hierdoor is een groot deel van de pruimenbloesem kapotgevroren. Ook verwachten we dat 2022 voor het tweede jaar op rij een slechte oogst wordt. Dit maakt dat het lastig is om de gewenste hoeveelheid pruimen te verkrijgen.

Abrikozen: Ook veel Turkse abrikozenplantages zijn door nachtvorst getroffen. De omvang van de schade is nog niet bekend, maar we bereiden ons voor op een tekort aan abrikozen.

Pijnboompitten: De schaarste van pijnboompitten heeft te maken met het aanhoudende, strenge zero covid-beleid in China. Door dit beleid blijven alle grenzen gesloten en zijn Chinese pijnboompitten niet verkrijgbaar. 

Prijsstijgingen in deze productgroepen zijn te wijten aan misoogsten, maar ook aan de positie van de euro ten opzichte van de dollar aangezien veel noten en zuidvruchten in dollars worden aangekocht. 

Vragen?

Mocht je vragen hebben of meer informatie willen, staan wij voor je klaar. Ga langs onze zelfbedieningsvestiging, neem contact op met jouw bezorgservice.