• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Power to the pieper

In de kop van Noord-Holland heb je een grote kans om een vrachtwagentje tegen te komen met de tekst ‘Power to the pieper’. Je zou wellicht een oude hippie met een bloemetjesshirt en een lange grijze baard achter het stuur verwachten, maar dat is niet het geval. De bestuurder is Hero Stam (71), ambassadeur en teler van het meest bijzondere aardappeltje van Nederland.

Hero, zelf aardappeltje rond en met handen als kolenschoppen, zet zich zijn leven lang al in voor een Nederlandse primeur die van grote culinaire en historische waarde is; de Opperdoezer Ronde. Alleen in een cirkel van een kilometer rond de kerktoren van Opperdoes mogen aardappels, die al sinds 1996 het keurmerk van de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) dragen, Opperdoezer Ronde heten.

Vanaf 1860 werd er in Opperdoes voornamelijk het snelgroeiende ras Negenwekers (een naam die staat voor de tijd tussen het poten en het rooien) verbouwd, een snelgroeiende aardappel die al vroeg in het seizoen gerooid kan worden. Deze Negenwekers werden gekruist met uit zaadbollen gekweekte variaties van de plant en zo ontstond de Opperdoezer Ronde. Dit vastkokende ronde aardappeltje heeft een uitzonderlijk laag zetmeelgehalte en bevat veel vitamines. Die unieke eigenschappen zorgen voor een hele delicate smaak. De schil van de Opperdoezer Ronde is erg dun en kwetsbaar en daarom wordt deze aardappel met de hand gerooid. Deze vroege aardappelsoort kan in april al uit de kas worden gerooid en in mei al uit de vollegrond.

Als je Hero om zijn favoriete recept vraagt is zijn antwoord in het Westfries: “koken, boter erbij, zo uit de skil opeten.” Natuurlijk namen we de proef op de som en als je aardappeltjes van kwaliteit eet moet je daar ook een goede boter naast zetten. Rauwmelkse boerenboter van kaasboerderij Mathijssen uit Udenhout. Elke week portioneren boer Joris en zijn vrouw Mascha 500 kilo roomboter met de hand en pakken het in vetvrij papier. De lekkerste boter die ik ooit geproefd heb! Nog een beetje Engels Maldon zout erover, met van die vlokjes die zo lekker tussen je tanden knisperen en smullen maar. Heerlijk.

 

Mijn favoriet? Het recept van Hero, aangevuld met asperges en dan nog een mooi glas Nederlandse wijn erbij. Bij voorkeur een Auxerrois van De Kleine Schorre; het beste van Nederland met een touch of England.

Met culinaire groet.

Jaap Sloof
Culinair adviseur
De Kweker