• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Onvergetelijke vis

Zo’n tien jaar geleden maakten we ons hard om vergeten groenten weer op de kaart te zetten. Inmiddels is dat aardig gelukt en is er een flink aantal groenten onvergetelijk geworden. Pastinaak, chioggia biet, snijbiet, gele en paarse wortelen zijn geen zeldzaamheid meer in de keuken. De tijd en de trend zaten mee; minder vlees, meer en veel variatie in groenten zijn aan de orde van de dag.

Ik wil graag een lans breken voor meer variëteit aan vis op de menukaart. We hebben het er vaak over dat de zeeën en oceanen leeg raken, maar dat geldt slechts voor een beperkt aantal vissoorten. Er is zoveel meer moois en lekkers.

In deze tijd van het jaar is skrei mijn favoriete vis. Skrei is in feite een kabeljauwsoort en kent een kort seizoen dat begint bij de eerste volle maan van het nieuwe jaar tot eind maart. De naam is afkomstig van het Noorse woord voor zwerver (skreid) wat duidt op de lange tocht van de Noordelijke ijszee naar de warme golfstroom bij de Noorse Lofoten die de vis elk jaar maakt om zich voort te planten.

Skrei draagt het MSC-keurmerk en slechts een klein gedeelte van deze vissen mag worden gevangen. Noorse experts bekijken eerst het bestand en hoe de trek van de vis verloopt, vandaar dat het seizoen wel eens kan verschillen. De smaak van skrei is geweldig. Het visvlees van de skrei is spierwit van kleur en de filet is vrij stevig. Skrei kun je bakken, grillen, stomen, drogen, roken, frituren en zouten.

De schar is in mijn ogen eveneens een ondergewaardeerde vis. Het seizoen voor schar loopt van september tot eind maart. Schar is afkomstig uit de Barentsz- of Noordzee en is een vissoort die het in de koude maanden goed doet. Prijstechnisch is schar zeer aantrekkelijk. Het vlees is wat los en daarom kun je hem het beste op de graat serveren.

Ook de spiering is zo’n ondergewaardeerd visje. Spiering wordt ook wel het komkommervisje genoemd omdat hij naar komkommer ruikt. In maart en april gaat spiering kuitschieten. Net daarvoor is de vis op z’n dikst en daarmee op zijn best. Kleine spiering kan gefrituurd met kop en graat gegeten worden. Met name in Italië en Spanje is dit visje als hapje bij de borrel zeer populair.

Help je mee om deze vissen onvergetelijk te maken?

Onze specialisten inspireren en adviseren je graag.

Met culinaire groet,

Jaap Sloof
Culinair adviseur
De Kweker