• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt
Alles over de SUP-richtlijn en duurzame Take Dis disposables

SUP-richtlijn en duurzame disposables

SUP staat voor Single Use Plastics. De enorme hoeveelheid wegwerpplastic heeft een flinke impact op het milieu. Wegwerp moet langzaam maar zeker plaats gaan maken voor hergebruik. Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 een richtlijn opgesteld om de plastic afvalberg te verminderen. Deze SUP-richtlijn gaat in 2023 een nieuwe fase in met meerdere vervolgstappen. De nieuwe regelgeving heeft betrekking op wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic of met een plastic coating. In de vervolgstappen wordt er onderscheid gemaakt in consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen en consumptie ter plaatse.

SUP-richtlijn 2023-2024

1 juli 2023: Heffing voor de consument

Waarschijnlijk gebruik jij ze ook: voedselverpakkingen en wegwerpbekers van plastic of met een plastic coating. Per 1 juli 2023 mag je deze niet meer gratis verstrekken bij bezorging of voor onderweg. Dat geldt dus voor dat kartonnen koffiebekertje en die warmtebestendige maaltijdbak. Ook voorverpakte etenswaren zonder bereiding en portieverpakkingen vallen onder deze SUP-richtlijn. Vergeet daarom de melkcupjes, boterkuipjes en appelmoesbakjes niet.

Ga vooral na of jouw disposables en je voorverpakte producten plastic bevatten of van plastic zijn. Want dan is een heffing verplicht. Bovendien ben je, als verstrekker, verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meebrengen van een eigen verpakking toe te staan. 

Wil je meer weten over de SUP-richtlijn? Bekijk dan de veelgestelde vragen.

1 januari 2024: Verbod op SUP ter plaatse

Per 1 januari 2024 gaat de SUP-wetgeving nog een stapje verder. Dan geldt er een geheel verbod op plastic wegwerpverpakkingen voor consumptie op locatie. Dus op evenementen en in de horeca wordt het gebruik van single-use-plastic in de ban gedaan. In de snackbar, de kantine, op een festival, maar ook op kantoor wordt hergebruik de norm. De Kweker helpt je graag verder om te voldoen aan de eisen van de nieuwe SUP-richtlijn.

In dit blog geven we je 7 tips om je voor te bereiden.

Bekijk hieronder ons assortiment duurzame disposables en ontdek welke verpakkingen een heffing aan jouw klant verplichten en welke een ideaal alternatief zijn.

Het duurzame assortiment

Take Dis heeft een zeer uitgebreid en nog altijd groeiend assortiment duurzame alternatieven voor plastic disposables. Exclusief verkrijgbaar bij De Kweker, van een goede kwaliteit en gemaakt van diverse verantwoorde materialen. Karton en papier zonder coating, suikerriet, hout, bamboe of palmblad zijn een prima alternatief voor plastic verpakkingen.

Verantwoord karton

Gecertificeerd met het FSC-keurmerk en dus gemaakt van papier uit verantwoord bosbeheer. Onze kartonnen disposables zijn een uitstekend alternatief voor foam en plastic. De toepassingen zijn uitgebreid: Het Take Dis kartonassortiment heeft bekers voor koffie, ijs, milkshake, soep of salade. Voor je maaltijden hebben we bakken (met deksels) en borden. Een deel van ons assortiment kartonnen disposables zijn voorzien van een plastic coating. Bij het gebruik van deze verpakkingen voor bezorging of to-go, is een heffing verplicht.

Disposables van suikerriet: smaakneutraal en stevig

Het restproduct van suiker, de suikerrietstengels, wordt gebruikt voor de productie van suikerriet disposables. Sterk materiaal met een natuurlijke uitstraling. Suikerriet is een prettig alternatief voor plastic disposables. Het is olie- en vochtbestendig en bovendien smaakneutraal. Warme gerechten en dranken zijn hier prima in te serveren; het suikerriet mag in de oven en magnetron tot 100 °C. Ook heel praktisch; suikerriet is geschikt voor de diepvries. Van salades tot schotels, een hamburger of een complete lunch: ons assortiment disposables van suikerriet biedt producten voor uiteenlopend gebruik.

Palmblad disposables: bijzonder en veelzijdig

Natuurlijk gevallen palmbladeren zijn de grondstof voor deze disposables. Omdat geen twee palmbladeren hetzelfde zijn, heb je met palmblad een bijzonder product in handen. Palmblad is prettig om mee te werken. Het is smaakneutraal en olie- en vochtbestendig. Het is geschikt voor de diepvries en mag in de oven en magnetron met temperaturen tot wel 200°C. Na gebruik gaat het gewoon bij het GFT-afval, want deze producten zijn volledig composteerbaar. Ideaal dus voor een feestelijk hapje of op een buffet. Uniek en toch verfijnd: palmblad disposables hebben we in diverse vormen in ons assortiment.

Duurzame disposables van verantwoord hout

Berken- en vurenhout uit verantwoord bosbeheer zijn de basis voor onze houten disposables. Onze houten disposables zijn volledig composteerbaar en dus een verantwoorde keuze. Hout heeft een ambachtelijke uitstraling en toch is de aanblik fris. Deze houten disposables zijn olie- en vochtbestendig. Daarnaast mogen ze in de diepvries en in de oven en magnetron tot 100°C. Veelzijdig in gebruik: van een bourgondisch buffet tot het uitserveren van een culinair hapje. Het assortiment houten disposables is dan ook variabel. Borden, bootjes, bestek, prikkers en roerstaafjes vind je hieronder terug.

Papier is een prima alternatief

Papieren disposables van FSC® gecertificeerd papier. Het papier voor deze disposables is afkomstig uit verantwoord bosbeheer. Dat maakt het een prima alternatief voor plastic. Bestek en rietjes, maar ook kleine cupjes behoren tot ons papieren assortiment.

Bamboe: composteerbaar en solide

Disposables van bamboe zijn verfijnd, veelzijdig en stevig. Bamboe is de snelst groeiende plantensoort ter wereld. Ideaal als materiaal voor disposables. Bovendien is bamboe ontzettend sterk en veelzijdig. Het is volledig composteerbaar en het past dus prima in een duurzaam assortiment. Geschikt voor uiteenlopende temperaturen: je kunt het invriezen en verwarmen tot 200°C.  Flinterdunne puntzakjes, diverse prikkers en bestek zijn perfect voor verfijnde hapjes. Smaakneutraal en bestand tegen vet en vocht. Perfect voor fingerfood, maar dan zonder vieze vingers.

Veelgestelde vragen over de SUP-richtlijn

SUP staat voor Single Use Plastics. De enorme hoeveelheid wegwerpplastic heeft een flinke impact op het milieu. Wegwerp moet langzaam maar zeker plaats gaan maken voor hergebruik. Daarom heeft de Europese Commissie in 2019 een richtlijn opgesteld om de plastic afvalberg te verminderen. Deze richtlijn gaat in 2023 een nieuwe fase in met meerdere vervolgstappen. De nieuwe regelgeving heeft betrekking op wegwerpbekers en voedselverpakkingen van plastic of met een plastic coating. In de vervolgstappen wordt er onderscheid gemaakt in consumptie voor onderweg, afhalen en bezorgen en consumptie ter plaatse.

Voedsel en dranken voor onderweg mogen niet meer verstrekt worden in gratis wegwerpverpakkingen van plastic of met een plastic bestanddeel. Dat geldt voor kartonnen koffiebekers en bakjes met een coating, maar ook portieverpakkingen en etenswaren die zijn voorverpakt in plastic en geen bereiding nodig hebben. Als ondernemer moet je daarvoor een heffing vragen aan je klanten. Richtbedragen variëren van €0,05 tot €0,50, maar dit tarief mag je zelf bepalen. Naast deze heffing ben je verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden óf het meenemen van een verpakking of beker door de klant toe te staan. Denk daarbij aan een statiegeldsysteem of het ‘bring your own’ principe.

Per 1 januari 2024 komt er een verbod op plastic disposables voor consumptie ter plaatse. Daar vallen ook de kartonnen materialen met een plastic coating onder. Tenzij de plastic disposables ter plaatse worden ingezameld voor hoogwaardige recycling. Tevens geldt het verbod voor consumptie ter plaatse ook op voorverpakte producten zoals melkcups en boterkuipjes. Herbruikbare alternatieven, zoals servies en afwasbare kunststof bekers worden gestimuleerd. Net zoals het opzetten van een statiegeldsysteem.

Ja, het gebruik is nog toegestaan. Je mag deze alleen per 1 juli 2023 niet meer gratis verstrekken als het gaat om afhalen, bezorgen of consumptie onderweg. Per 1 januari 2024 mag je deze verpakkingen niet meer verstrekken voor consumptie ter plaatse.

Er is geen wettelijk vastgesteld tarief. Wel zijn er richtbedragen opgesteld. Voor een portieverpakking €0,05 beker €0,25 en voor een maaltijdverpakking €0,50. Als ondernemer ben je vrij om dit tarief zelf te bepalen. Het bedrag moet wel afzonderlijk op de kassabon worden vermeld.

Nee, de heffing hoeft niet afgedragen te worden.

De btw van de heffing bedraagt 21%.

Het gaat hier om de reductiemaatregel binnen de SUP-richtlijn. Deze specifieke regels zijn van toepassing op drinkbekers en vormvaste voedselverpakkingen. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder.

Nee, de regels gelden ook voor deze disposables. (C)PLA is biobased plastic waarbij natuurlijke materialen middels een chemisch proces zijn gevormd tot plastische polymeren. De richtlijnen zijn hierop ook van toepassing, ondanks de natuurlijke oorsprong en/of biologische afbraak.

Alleen disposables van plastic of met een plastic bestanddeel vallen onder de SUP-richtlijn. 100% plasticvrije producten, zoals hout, bamboe, palmblad en papier zonder coating zijn dus vrijgesteld van een heffing.

Ja, dat mag. Wel ben je dan verplicht om herbruikbare verpakkingen aan te bieden als alternatief. Je kan de mogelijkheid bieden om een herbruikbare verpakking aan te schaffen. Of zet een statiegeldsysteem op met je eigen serie herbruikbare verpakkingen.

Dit is een vorm van laagwaardige recycling. Het is toegestaan, maar het valt nog steeds onder de SUP-richtlijn. Een heffing is in dit geval nog steeds verplicht.

Onder hoogwaardige recycling wordt verstaan dat er weer voedselcontactmaterialen van worden gemaakt die voldoen aan Europese regelgeving.

Op dit moment stelt de NVWA een guideline op voor vragen over voedselveiligheid en hygiëne. Zodra hier meer over bekend is, zullen we dat delen op deze pagina.

De SUP-richtlijn is uitgebreid en op sommige vlakken complex. Wij proberen alles zo begrijpelijk mogelijk te maken. Heb je toch niet gevonden wat je zocht? Kijk dan op deze pagina van de Rijksoverheid. Gaat je vraag specifiek over De Kweker en/of het Take Dis assortiment, neem dan gerust contact op met je contactpersoon of een medewerker in de vestiging. Zij helpen je graag verder.