• Ruim assortiment en aanbiedingen
  • Volop inspiratie en oplossingen
  • Altijd een vestiging in de buurt

Of je Amsterdamse worst lust

In de tijd dat mijn kinderen nog jong waren, was Frankrijk ons favoriete vakantieland. De auto vol met emmertjes, schepjes, tenten en daar bovenop een flinke stapel boeken die al maanden lagen te wachten om gelezen te worden… Ergens in die tijd is mijn culinaire guilty pleasure voor worst ontstaan. Je kent ze wel, die dorpsmarkten waar lokale producenten hun waar komen verkopen. Groente, brood, kaas, honing, wijn en natuurlijk worst. Onze ogen waren altijd groter dan de maag en de koelvoorzieningen in de tent, we kwamen standaard met van alles en vooral met teveel van die marktjes terug.

In die tijd werd ik gevraagd een wedstrijd te jureren voor het lekkerste streekproduct van Noord-Holland met als thema worst. De winnaars waren een jonge Samuel Levie en Jiri Brandt, nu beter bekend als Brandt & Levie. Het was worst waar je van droomt, zó lekker. Strak in het vel en vol van smaak stak hun worst met kop en schouders boven alle ingezonden worsten uit. Het geheim zit ‘m in de aandacht, tijd én de kwaliteit van het varken.

Vijftien jaar geleden produceerden Brandt & Levie nog niet voldoende om De Kweker van worst te voorzien. Inmiddels zijn ze verhuisd en in hun nieuwe Amsterdamse vestiging is de productie flink opgeschroefd, waardoor De Kweker een aantal van hun worsten in het assortiment kon opnemen. Nog altijd worden de worsten met dezelfde aandacht, tijd en kwaliteit geproduceerd, van keuken tot schap.

Hoe sterker de smaak, hoe lekkerder de worst. Mooie grove stukjes vet, kruiden en goed gedroogd. Zalig! En met een glaasje wijn of een koud biertje erbij puur genieten.

In de Homeland brouwerij op het oude Amsterdamse Marineterrein wordt op dezelfde manier bier gebrouwen. Tijd, aandacht en goede grondstoffen leveren prachtige biertjes op. Ik mag er graag wegdromen met een plakje worst en een heerlijk bier, uitkijkend op Amsterdam en terugdenken aan die heerlijke vakanties in Frankrijk.

De Kweker maakt zich al ruim 50 jaar sterk voor innovatieve producten van startende producenten. Elk jaar bieden wij ambitieuze koks en foodies de kans om hun product daadwerkelijk in productie te nemen. Vanaf 31 januari start de inschrijving voor de Amsterdam Food Pitch. Doe jij mee?

Met culinaire groet,

Jaap Sloof
Culinair adviseur
De Kweker